برای اینکه بدانیم شکواییه چیست و به چه معناست ابتدا باید درباره موضوع و ریشه آن صحبت کنیم. شکواییه یا شکایتنامه مربوط به امور کیفری میباشد. منظور این است که اگر جرمی تحقق یابد برای بررسی آن لازم است شکوائیه تنظیم کنیم. به عبارت دیگر زمانی میتوانیم شکایت کنیم که علیه ما جرمی اتفاق افتاده باشد. اینکه شرایط تحقق جرم چیست مبحث گسترده ای دارد و در باب این مقاله نمیگنجد اما باید بدانیم که جرم زمانی تحقق میابد که انجام فعل یا ترک فعل در قانون جرم انگاری شده باشد و برای آن مجازات تعیین شده باشد. بنابراین اگر جرمی علیه ما اتفاق افتاده باشد میتوانیم به عنوان ” شاکی “ شکایت کنیم و این شکایت را در قالب ” شکواییه ” تنظیم نماییم. شاکی کیست؟ مطابق حقوق کیفری شاکی کسی است که جرمی علیه او اتفاق افتاده باشد و از وقوع این جرم به طور مستقیم زیان و آسیب دیده باشد. بنابر ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری تفاوت الفاظ حقوقی در ایموضوع را بررسی میکنیم: بزه دیده کسی است که از وقوع یک جرم محتملا دچار ضرر و زیان میشود و اگرکه تعقیب و پییگرد قانونی مرتکب جرم را درخواست نماید، ” شاکی “ است و اگر درخواست جبران ضرر و زیان های وارده را نماید ” مدعی خصوصی ” نامیده میگردد.
شرایط تنظیم شکواییه و رسیدگی به آن در مراجع کیفری در شکوائیه باید نام و مشخصات شاکی و مشتكى عنه (متهم) اقامتگاه دقیق طرفین محل وقوع جرم و زمان وقوع جرم را دقیقا مشخص نمایید. اگر شاکی چه دختر و چه پسرهنوز به سن ۱۸ سالگی نرسیده باشد، باید شکایت خود را از طریق یک قیم یا ولی مطرح کند. لذا اگر از طرف نماینده، وصی ،ولی قیم یا وکیل شاکی ارائه میگردد بایستی متضمن نام و مشخصات ذی سمت نیز باشد. کلیه دلایل وقوع جرم ،مدارک و اصول یا گواهی اسناد و اسامی شهود که شاکی قصد ابراز و ارائه آنها جهت اثبات صحت مدعای خود دارد را باید پیوست شکوائیه نماید. ذکر تاریخ و محل وقوع جرم در شکوائیه ضروری است. چراکه در جهت تعیین دادسرای صالح و مرور زمان ملاک عمل قرار میگیرد.
طبق ماده ۷۱ قانون آیین دادرسی کیفری قضات و ضابطان دادگستری موظفند که حتی در خارج از وقت مقرر اداری شکایت کتبی یا شفاهی شاکی را قبول کنند شکایت شفاهی در صورت جلسه قید میشود و به امضای شاکی میرسد. شما می توانید علاوه بر شکایت کیفری تمامی خسارتهای مادی و معنوی که به شما وارد شده را مطالبه کنید.
طبق ماده ۱۴ قانونی آیین دادرسی کیفری بیان نموده است شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند. لذا شاکی میتواند ضرر و زیان ناشی از جرم را تا قبل از اعلام ختم دادرسی در قالب یک دادخواست تقدیم دادگاه کیفری نماید که مطالبه این خسارات با رعایت مقررات قانون آیین دادرسی مدنی صورت می پذیرد.
چگونه شکواییه تنظیم کنیم
چگونه شکواییه تنظیم کنیم ؟ اقدامات لازم بعد از ثبت شکواییه چیست؟
مختصری از روند تشکیل و رسیدگی پرونده در دعاوی کیفری
پس از ثبت شکواییه و ارجاع آن به کلانتری محل وقوع جرم و ارایه مدارک و تنظیم صورتجلسه ،پرونده مجدد به دادسرا اعاده شده وشما باید در محضر قاضی دادسرا (دادیار یا بازپرس) مجرم بودن طرف دعوای خود را اثبات کنید و قاضی را متقاعد کنید تا کیفرخواست ( بر اساس جرم بودن عمل و وجود دلایل ) را صادر نماید. با صدور کیفرخواست، موضوع در دادگاه کیفری مطرح شده که شما باید براساس شواهد، مدارک و یا شهود خود و با توجه به کیفرخواست صادره از قاضی کیفری تقاضای مجازت متهم را بنمایید. اگر قاضی دادگاه بر اساس شواهد مدارک و اسناد ادعای شما و نیز درخواست دادسرا را مورد قبول قرار دهد دیگر نیازی به ادله دیگر نیست و قاضی اقدام به صدور حکم می نماید. البته که رای صادره از طرف قاضی در اکثر مواقع قابل تجدید نظر خواهی بوده که پس از قطعیت آن در دادگاه تجدیدنظر ،حالا نوبت اجرای حکم و مجازات است که مهمترین بخش روند رسیدگی می باشد.
وکیل تنظیم شکواییه
وکیل تنظیم شکواییه همان وکیل کیفری است که به شما در دعاوی کیفری کمک میکند. شکواییه یا شکایت نامه یکی از مهمترین مراحل در فرآیند حقوقی است که بهویژه در دعاوی کیفری، نقش بسزایی دارد. وکیل کیفری به عنوان نماینده قانونی متهم یا شاکی، مسئولیت تنظیم شکواییه را بر عهده دارد.
بررسی مراحل و نکات کلیدی در تنظیم شکواییه توسط وکیل کیفری :
۱. شناخت موضوع و جمعآوری اطلاعات: قبل از هر چیز، وکیل باید موضوع پرونده را بهخوبی بشناسد. این شامل جمعآوری اطلاعات از موکل، بررسی مدارک و شواهد موجود و تحلیل وضعیت حقوقی است. این مرحله بسیار حیاتی است زیرا پایه و اساس شکواییه را تشکیل میدهد. ۲. تعیین نوع شکواییه: بررسی نوع دعوا و کیفری بودن آن و به زعم آن تنظیم شکایتنامه ۳. نگارش شکواییه: در این مرحله، وکیل باید شکواییه را بهطور دقیق و با رعایت نکات قانونی تنظیم کند.
نکات کلیدی تنظیم شکواییه
برخی از نکات کلیدی در نگارش و تنظیم شکواییه عبارتند از: – عنوان شکواییه: شامل نام دادگاه، شماره پرونده و تاریخ. – مشخصات شاکی و متهم: شامل نام، نام خانوادگی، شماره ملی و آدرس. – موضوع شکایت: بیان دقیق و واضح موضوع شکایت و دلایل آن. – دلایل و مستندات: ارائه مستندات و شواهدی که حمایتکننده ادعاهای مطرحشده هستند. – درخواستها: مشخص کردن درخواستهای قانونی از دادگاه، مانند صدور حکم یا جبران خسارت.