دفتر وکالت محمود قائدی

behtarin-vokala@gmail.com

شنبه تا چهارشنبه ۱۰ تا ۱۹

آدرس : تهران، شریعتی، بالاتر از میرداماد، ابتدای ظفر، پلاک ۲۶

آدرس : تهران، شریعتی، بالاتر از میرداماد، ابتدای ظفر، پلاک ۲۶

شنبه تا چهارشنبه ۱۰ تا ۱۹

جرم شهادت دروغ

جرم شهادت دروغ

جرم شهادت دروغ به دو صورت اثبات می‌شود. اول اینکه، شهادت دروغ بایستی در دادگاه صورت گیرد. در غیر این صورت، شهادت دروغ جرم تلقی نمی‌شود و هیچ زیان و عواقبی به دنبال نخواهد داشت. برای مثال، اگر در مراجع انتظامی شهادت شهود به دروغ باشد، جرم نخواهد بود. از جمله اشخاصی که در حضور آنها نباید به دروغ شهادت داد تنها در حضور مقامات رسمی قضایی می‌باشد.
افزون بر مقامات رسمی قضایی، از جمله اشخاص دیگری که شهادت دروغ در حضور آن‌ها، جرم محسوب می‌شود، عبارتند از:
1. شهادت دروغ و کذب در اداره ثبت احوال درباره‌ی فرزند متولد شده، تاثیر بسیاری در صدور شناسنامه دارد. شهادت دروغ و کذب در اداره ثبت احوال جرم محسوب می‌شود.
2. هر نوع تخلف در تغییر هویت فرد، ولادت، وفات و شهادت دروغ در مورد آن، جرم است.
3. هر نوع شهادت دروغ درباره‌ی ورود و خروج اتباع خارجه در حضور مامورهای ذی المدخل، جرم محسوب می‌شود.
4. شهادت دروغ در باره‌ی وراثت، جرم شناخته می‌شود.
توجه داشته باشید در صورتی که پس از شهادت دروغ، رای اتخاذ و صادر شود و با توجه به آن تصمیم گرفته شود، پس از اثبات شهادت دروغ، می توان نتیجه نهایی را تغییر داد. در این صورت، دادگاه دیگر به شهادت توجه نکرده و تصمیم نهایی را بدون در نظر گرفتن شهادت شهود اتخاذ و صادر می کند.

برای مطالعه بیشتر درباره اعاده حیثیت برای شهادت دروغ کلیک نمایید.

از طرف دیگر، شخص می‌تواند بر علیه شخصی که شهادت دروغ و کذب داده است، دعوای مسئولیت مدنی شروع کند. به این معنا که خسارات حاصل از شهادت دروغ و کذب را از فرد مطالبه و درخواست می‌کند. برای شکایت از شخص، اول باید موضوع شهادت دروغ در دادگاه را به وسیله یک دادخواست به دادگاه ارائه کنید. به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید.
فرم شکوائیه را پر کرده و مستندات پرونده را به دادگاه ارائه کنید. صحت و درستی شکایت شاکی بررسی می‌شود و پرونده در دادسرا مورد بررسی قرار می‌گیرد. بعد از آن، پرونده به دادگاه کیفری انتقال و ارسال می‌گردد. قاضی پس از بررسی مستندات پرونده، حکم را صادر می‌کند.
قانون اساسی، متشکل از دو نوع جرم می‌باشد. که شامل جرائم غیر عمدی و جرائم عمدی است. شهادت دروغ جرم عمدی محسوب می شود. زیرا در ابتدای شهادت، شخص سوگند یاد می‌کند که چیزی به جز حقیقت به زبان نمی‌آورد.
در این صورت به گفته‌های خود واقف بوده است و با آگاهی کامل سخن می‌گوید. به همین سبب اگر فرد حقیقت را تکذیب و کتمان کرده باشد و بر خلاف گفته‌های خویش شهادت دهد، جرم شهادت به دروغ صورت گرفته است.

مشاوره حقوقی با بهترین وکلا

شهادت دروغ

شهادت دروغ از گناهان کبیره به‌ معنای اینکه شخصی خلاف واقعیت شهادت بدهد. فقیهان با استناد به روایات و آیات آن را حرام می‌دانند و مطابق نظر آنها در صورت اثبات به دروغ بودن شهادت از طریق اقرار و اعتراف، علم قاضی و شهادت، شاهد دروغگو تعزیر و مجازات می‌شود.

اگر تا قبل از اجرای حکم قاضی، معلوم و اثبات شود که آن شهادت کذب و دروغ بوده است، حکم نقض و منتفی می‌شود، اما اگر پس از اجرای حکم ثابت شود، کسانی که شهادت دروغ داده‌اند باید ضرر و زیان‌هایِ وارده مانند دیه و قصاص، دیه و مالی و… بر محکومٌ‌علیه (کسی که حکم بر علیه وی می‌باشد) را جبران کنند.
بر اساس قانون مجازات اسلامی ایران شهادت دروغ جرم بوده است و شخصی که مرتکب آن می‌شود محکوم به جزای نقدی و زندان می‌باشد. شهادت یکی از پنج ادله معتبر و قانونی است که با عنوان شهادت شهود شناخته شده است. شهادت شهود بدین معنا است که اگر فردی شاهد رخداد واقعه و جرمی باشد، در دادگاه حضور پیدا کرده و تمامی اطلاعات خود را به عنوان حقیقت در دادگاه اظهار کرده و به درستی و صحیح بودن آن ها شهادت می‌دهد.

شهادت دروغ یعنی شخصی از روی عمد به چیزی که نمی‌داند و به آن آگاه نیست به نفع و یا ضرر دیگران گواهی و شهادت دهد یا آنچه را که گواهی می‌دهد بر خلاف واقعیت باشد. بعضی از حقوق‌دانان اعتقاد دارند شهادت دروغ زمانی جُرم محسوب شده و قابل پیگرد قانونی است که نزد مقامات رسمی در دادگاه انجام می‌گردد.
شهادت شهود هیچ ضرر یا نفعی برای وی ندارد. در حقیقت این نوع ادله، به ضرر یا سود یکی از طرفین دعوی است. شهادت شهود نقش به سزا و تاثیر گذار در نتیجه گیری دادگاه دارد. به همین سبب، شهادت دروغ در دادگاه یک جرم نابخشودنی شمرده می‌شود که سبب از بین رفتن حق و حقوق طرفین دعوی می‌شود.
شهادت در نظام حقوقی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این امر یکی از مهم‌ترین دلایل اثبات دعوی در قانون مدنی می‌باشد. تاکنون بسیاری از قضایای گوناگون، تنها با شهادت شهود حل و فصل شده‌اند. در بعضی موارد، برخی از افراد با دریافت منفعت خاص و یا دریافت پول، به دروغ شهادت داده و حکم نهایی را تغییر می‌دهند.

 

جرم شهادت دروغ

راه‌های اثبات شهادت دروغ

راه‌های اثبات شهادت دروغ عبارتند از:
1. علم قاضی: گاهی نیز قاضی از راه‌های گوناگون علم پیدا می‌کند که شهادت ذکر شده دروغ است. علم قاضی در این بحث بر سایر ادله مقدم‌تر است.
2. اقرار: فرد اقرار و اعتراف کند و شهادتی را که داده پس گیرد.
3. گواهی دیگران: افرادی بر خلافِ واقعی بودنِ شهادتِ شهود اولیه شهادت دهند.

طبق ماده ۱۲۸۵ قانون مدنی ادله اثبات دعوی عبارتند از:
1- شهادت
۲- اقرار
۳- اسناد کتبی
۴- قسم (سوگند)
۵- امارات

مطابق ماده ۲۳۰ قانون آیین دادرسی مدنی در دعاوی مدنی (حقوقی) جنسیت و تعداد شهود، همچنین ترکیب شاهدان با سوگند به ترتیب موارد ذکر شده است:
1. دعاوی مالی و یا آنچه مقصود از آن مال است؛ همانند دین، ثمن بیع، اجاره، وقف ، معاملات، غصب، وصیت به نفع مدعی، شبه عمد و جنایات خطایی که باعث دیه است با گواهی یک مرد و دو زن یا دو مرد.
2. اصل طلاق و انواع آن و رجوع در طلاق و همچنین دعاوی غیرمالی همانند: وکالت، مسلمان بودن، بلوغ، وصیت با گواهی دو مرد، جرح و تعدیل، عفو از قصاص.
3. زمانی که برای خواهان امکان اقامه بینه شرعی نباشد می‌تواند با معرفی یک شاهد مرد یا دو زن به پیوست یک سوگند ادعای خود را اثبات کند. در موارد ذکر شده در این بند، ابتدا شاهد واجد شرایط شهادت می‌دهد، و بعد از آن قسم(سوگند) توسط خواهان ادا می‌شود.
4. دعاوی که اطلاع بر آن‌ها به طوری معمول در اختیار زنان است از قبیل ولادت، با شهود چهار زن، دو مرد یا یک مرد و دو زن.
5. اصل نکاح با شهادت دو مرد یا یک مرد و دو زن.
با وجود اینکه شهادت یک دلیل محسوب می‌شود اما دادرس یا قاضی مختار است آن را رد کند یا بپذیرد. زیرا امکان دارد قاضی احراز کند که شهادت واجد شرایط قانونی مورد نظر نمی‌باشد.
سوگند یاد کردن، مقدمه «شهادت» است و دادگاه می‌تواند با توجه به اهمیت موضوع شخص را به ادای سوگندهای مختلفی الزام و اجبار کند.

مشاوره حقوقی با بهترین وکلا

شکایت از شهادت کذب

نحوه شکایت از شهادت کذب این گونه است که می‌بایست ابتدا به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه کنید و حین نوشتن شکواییه، علت خود را برای دروغ و کذب بودن شهادت شاهد بیان کنید. البته این کار با توجه به این که کاری تخصصی است و به علت پیچیده بودن آن، بهتر است توسط وکیل مجرب و متخصص این امور، انجام شود. شکایت شما به دادسرا ارجاع شده و در صورتی که ادله‌ای محکمه پسند وجود داشته باشد، پرونده برای رسیدگی به دادگاه ارجاع داده خواهد شد.
پس از اینکه شکایت به دادگاه کیفری ارجاع شد، دادگاه کیفری با بررسی مدارک موجود در پرونده، دلایل متشاکی عنه و به وسیله تحقیقاتی که توسط دادسرا انجام شده، رأی نهایی را صادر کرده و متهم را محکوم به مجازات قانونی تعیین شده در قانون، می‌کند. در این شکواییه می‌توانید از شاهد خسارات خود را مطالبه کنید.

پیامدهای شهادت دروغ

1. عواقب قانونی: فردی که به عنوان شاهد دروغ شهادت می‌دهد، ممکن است با مجازات‌های سنگینی مواجه شود. این مجازات‌ها می‌توانند شامل حبس، جریمه‌های مالی و یا حتی محرومیت از برخی حقوق اجتماعی باشند.
2. تأثیر بر روند دادرسی: شهادت دروغ می‌تواند به ناحق بودن حکم دادگاه منجر شود و عدالت را تحت تأثیر قرار دهد. این امر می‌تواند باعث بی‌اعتمادی عمومی به نظام قضایی شود.
3. آسیب به افراد بی‌گناه: شهادت دروغ ممکن است به محکومیت نادرست افراد بی‌گناه منجر شود و زندگی آن‌ها را تحت تأثیر قرار دهد.

پاسخ: شهادت دروغ به معنای ارائه اطلاعات نادرست یا تحریف شده توسط یک شاهد در یک دادگاه است. این عمل معمولاً تحت سوگند صورت می‌گیرد و می‌تواند به‌صورت کلامی یا کتبی باشد.

پاسخ: عواقب شهادت دروغ می‌تواند شامل مجازات‌های قانونی مانند حبس، جریمه‌های مالی و حتی محرومیت از برخی حقوق اجتماعی باشد. همچنین، ممکن است باعث بی‌اعتمادی به نظام قضایی شود.

پاسخ: تشخیص شهادت دروغ معمولاً به بررسی تناقضات در اظهارات شاهد، شواهد و مدارک موجود و همچنین بررسی رفتار و زبان بدن شاهد بستگی دارد. قاضی و وکلای طرفین می‌توانند این تناقضات را شناسایی کنند.

بهترین وکلا را دنبال کنید.

پیام بگذارید

فهرست مطالب